Kontrolowana próba wpływu suplementacji wapnia na gęstość kości u kobiet po menopauzie ad 8

Późne kobiety po menopauzie, które spożywały wapń w diecie poniżej 400 mg dziennie, korzystały z suplementacji do całkowitego spożycia około 800 mg wapnia dziennie. Spośród tych kobiet tylko jabłczan cytrynianu wapnia zapobiegał utracie kości z kręgosłupa, podczas gdy zarówno jabłczan cytrynianu wapnia, jak i węglan wapnia zapobiegały utracie kości z szyjki kości udowej i promienia. Ponadto działanie jabłczanu cytrynianu wapnia różniło się znacząco od wpływu placebo na wszystkie trzy miejsca kostne, podczas gdy wpływ węglanu wapnia znacznie różnił się od wpływu placebo tylko na promień. Późne kobiety po menopauzie przyjmujące wapń w diecie od 400 do 650 mg dziennie utrzymywały gęstość mineralną kości przy biodrze i promieniu, ale utraciły kość z kręgosłupa pomimo suplementacji i związanych z nią zmian biochemicznych. Na podstawie tego badania zalecamy, aby zdrowe kobiety po menopauzie, których zwykłe spożycie wapnia w diecie jest niskie, były zachęcane do zwiększania spożycia wapnia do 800 mg na dobę, obecnego zalecanego dodatku dietetycznego, w celu ograniczenia utraty kości. W ocenianej tu dawce jabłczan cytrynianu wapnia był lepszym źródłem wapnia niż węglan wapnia do zwiększania spożycia wapnia w diecie.
Finansowanie i ujawnianie informacji
Obsługiwane przez Centrum Badań Human Nutrition Departamentu Rolnictwa na temat starzenia się w Tufts University (kontrakt 53-3K06-5-10) oraz przez firmę Procter and Gamble. Treść tego artykułu niekoniecznie odzwierciedla poglądy lub politykę Departamentu Rolnictwa, ani wymienienie nazw handlowych, komercyjnych produktów ani organizacji nie oznacza poparcia ze strony rządu USA.
Jesteśmy wdzięczni Dibby Falconer za rekrutację badanych, Lori Sokoll za analizy laboratoryjne i Susan Harris za analizę danych; do Heidi Peters, Jennifer Johnson, Katharine Deady, Sherry Allen, Judy King, Jean Slosek oraz pracowników Jednostki Badań Metabolicznych, Laboratorium Oceny Odżywiania i Działu Nauk Komputerowych za ich wkład w badania; oraz Larry ego Florę, Marka Andona i Charlesa Schustera z Procter and Gamble w Cincinnati za ich pomoc.
Author Affiliations
Z amerykańskiego Departamentu Rolnictwa Centrum Badań nad Żywieniem Człowieka na temat Starzenia się na Uniwersytecie Tufts, 711 Washington St., Boston, MA 02111, gdzie prośby o przedruk należy kierować do doktora Dawsona-Hughesa.

[więcej w: tasectan ulotka, dieta na kaloryfer, olx susz ]